Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!!!

Πορείες στη Σπάρτη την Πέμπτη 14 Μάρτη

Την Πέμπτη 14 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν 2 χωριστές συγκεντρώσεις/πορείες στην πόλη της Σπάρτης.

Μία απ’ το σωματείο βάσης εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ-Λακωνίας (http://ergazspa.wordpress.com/). Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται από τις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία όπου κάνουν μικροφωνική και μοιράζουν κείμενα με τις θέσεις τους για την Πανελλαδική Απεργία της ημέρας των εκτάκτων εργαζομένων. Γύρω στις 12 ξεκινούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με παλμό και συνθήματα η οποία καταλήγει έξω απ’ το Μουσείο όπου και αναρτούν το πανό τους.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν τα:

1. O πολιτισμός ανήκει στον λαό, δεν είναι το τσιφλίκι του κάθε υπουργού

2. Δεν είμαστε απάτσι, δεν είμαστε ζουλού, είμαστε εργαζόμενοι του πολιτισμού

3. Αντώνη θυμήσου τελειώνει η σύμβαση σου

4. Δεν είμαστε τα βύσματα του κάθε υπουργού, είμαστε εργαζόμενοι του πολιτισμού

Την ώρα που τελειώνει η πορεία των εργαζομένων – Απεργών, μια άλλη πορεία ξεκινά. Με σημείο προσυγκέντρωσης το πάρκο – Ευαγγελλιστρίας οι φοιτητές του ΤΕΙ της πόλης ξεκινούν πορεία ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», διαμαρτυρόμενοι τόσο για καθαρά φοιτητικά ζητήματα όσο και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση.

Όταν μετά από λίγη ώρα λοιπόν η πορεία φτάνει στο κέντρο της πόλης (συμβολή των οδών Λυκούργου & Παλαιολόγου) αποφασίζουν να κλείσουν συμβολικά την κυκλοφορία για 5-10 λεπτά με σκοπό να γίνουν γνωστά τα αιτήματα της διαδήλωσης στην τοπική κοινωνία.

Εκείνη την ώρα λοιπόν, ένας “ανυπόμονος” οδηγός επιτίθεται αρχικά με το αυτοκίνητο του (παρολίγο να χτυπήσει σοβαρά τουλάχιστον ένας φοιτητής) και αμέσως μετά με έναν σιδερένιο λοστό. Ευτυχώς με την παρέμβαση τόσο των ψυχραιμότερων περαστικών όσο και των φοιτητών το “επεισόδιο” λήγει σύντομα και η πορεία συνεχίζεται κανονικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι και οι 2 πορείες είχαν περίπου 50 άτομα συμμετοχή (αριθμός ικανοποιητικός για τα τοπικά δεδομένα). Επίσης οι 2 πορείες δεν έσμιξαν, γεγονός αρνητικό κατά τη γνώμη μου.

Υ.Γ.1 Το κείμενο είναι μαρτυρία συντρόφου που ήταν παρόν στα γεγονότα.

Υ.Γ.2 Σύντομα θα επανέλθουμε στο θέμα με νέο άρθρο ως Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Νισάφι.