Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!!!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση έχει αρχίσει μέσα από τα αστικά ΜΜΕ να προπαγανδίζει την ανάπτυξη που έρχεται, την μείωση της ανεργίας και την οικονομία που θα ανθίσει. Όση περισσότερη ανάπτυξη τόσο το καλύτερο. Καπιταλισμός χωρίς ανάπτυξη; Κάτι αδιανόητο!

Στην περιοχη των Σκουριών Χαλκιδικής η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι συνδεδεμένη με την εξόρυξη του χρυσού. Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην πολυεθνική Eldorado Gold. Για εμάς δεν αποτελεί έκπληξη αυτό το αλισβερίσι αφού ξέρουμε ότι καπιταλιστές και αστικό κράτος λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία, επομένως τον όρο «σκάνδαλο» δεν τον αποδεχόμαστε. Σκάνδαλο είναι ολόκληρη η καπιταλιστική οικονομία.

Ο αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδίκης ενάντια στα μεταλλεία ξεκινά ήδη από το 2003. Συγκεκριμένα το Δεκέμβρη η εταιρία TVX μεταβιβάζει τα μεταλλεία στο ελληνικό δημόσιο για 11.000.000 ευρώ και την ίδια ακριβώς ημέρα το κράτος τα μεταβιβάζει στην “Ελληνικός Χρυσός” επίσης για 11.000.000 ευρώ. Η “Ελληνικός Χρυσός” ιδρύεται μόλις 3 μέρες πριν, με κύριο μέτοχο τον Μπόμπολα. Το Φεβρουάριο του 2012 η EldoradoGold εξαγοράζει το 95% της “Ελληνικός Χρυσός”, το υπόλοιπο 5% παραμένει στον Μπόμπολα. Εμπνευστής όλων αυτών ο τότε υφ. Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, ενώ τώρα, ως δήμαρχος του δήμου που βρίσκονται τα ορυχεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προπαγανδιστές υπέρ του χρυσωρυχείου. Σήμερα χρηματιστηριακά η αξία των μεταλλείων φτάνει στα 16 δις ευρώ. Επίσης σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό κώδικα, που ισχύει από την περίοδο της χούντας, η εταιρία που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο δεν υποχρεούται να αποδώσει στο δημόσιο δικαιώματα επί των εξορυσσόμενων μεταλλευμάτων. Φυσικά αυτό δεν αναφέρεται πουθενά.

Από τη στιγμή που δίνεται το “οκ” στην εταιρία να ξεκινήσει την εκτέλεση εργασιών, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αντιδρούν και διεκδικούν το δικαίωμα γι’ αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους να μη ζήσουν αναπνέοντας τη μεταλλευτική σκόνη, να μην πίνουν τα δηλητηριασμένα νερά, να μην τρώνε καρκίνο, να προστατέψουν το περιβάλλον της περιοχής, που είναι το σπίτι τους ουσιαστικά. Διεκδικούν να μην καταστραφεί η ζωή τους στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους.

Σε αυτή τους την αντίσταση βρίσκουν απέναντί τους τα ΜΑΤ και την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Πορείες διαμαρτυρίας δέχονται επίθεση απ’ τις δυνάμεις καταστολής, εισβολές σε σπίτια και σχολεία με παράλληλες προσαγωγές-συλλήψεις (ακόμη και ανήλικων μαθητών), μέχρι και εισβολές των ΕΚΑΜ αργά τη νύχτα σε σπίτια με κινηματογραφικές “απαγωγές” κατοίκων και τελικά την προφυλάκιση, έως και σήμερα, 2 αγωνιστών για την υπόθεση της καταστροφής του εργοταξίου της EldoradoGold(οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες). Τα ΜΜΕ, ειδικά τα MEGAλα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης και οι εφημερίδες του ΕΘΝΟΥΣ, κατασυκοφαντούν τον αγώνα των κατοίκων καθημερινά, με στημένα ρεπορτάζ, σχολιασμό από τους γνωστούς εισαγγελείς-δημοσιογράφους και λίβελους-άρθρα με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη εναντίον των κατοίκων του “γαλατικού χωριού”, όπως κοροϊδευτικά το λένε. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει πόσο τιμιτικός είναι αυτός ο χαρακτηρισμός!

Αυτές οι επιθέσεις το μόνο που κατάφεραν ήταν να ενώσουν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους όχι μόνο ενάντια στην καταστολή αλλά και στην καθημερινότητα τους, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους. Σύντομα ο αγώνας τους γίνεται αγώνας όλων των ανθρώπων που αντιστέκονται στο σύστημα και ένα κύμα αλληλεγγύης αναδύεται σε όλη την Ελλάδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μεγαλειώδη συναυλία στην Ιερισσό με τη συμμετοχή χιλιάδων αλληλέγγυων απ’ όλες τις γωνιές της χώρας.

Όσο το κράτος πλασάρει το παραμύθι της ανάπτυξης αυτοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο, δεν έχουν θέση. Το μέλλον που επιφυλάσσεται για τους κατοίκους της Β.Α Χαλκιδικής και για όλους εμάς είναι η λεηλασία των ζωών μας. Όταν η Χαλκιδική πλημμυρίσει χρυσορυχεία, το Αιγαίο πετρελαιοαντλίες, τα νησιά γεμίσουν ανεμογεννήτριες και οι κάμποι της Θεσσαλίας με φωτοβολταικά, οι άνθρωποι δε θα έχουν ούτε μια σπιθαμή γης και ελευθερίας για να απολαύσουν τα ψίχουλα που θα τους πετούν οι καπιταλιστές.

Η μόνη μας ελπίδα είναι να οργανώσουμε τις ζωές μας έξω από αυτό το πλαίσιο. Να οργανώσουμε τις ζωές μας από τα κάτω, για τις δικές μας ανάγκες , τη δική μας ζωή. Γι’ αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη ο αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής είναι αγώνας όλων μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Νισάφι ,Ιούνης 2013

Το κείμενο μοιράστηκε στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 9 Ιούνη.